Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Malá technická: asyl Hildprantům poskytl císař Haile Selassie I. (Haile Gebrselassie je etiopský běžec).

0 0
možnosti
JS

Jaký hrabě? Užívání šlechtických titulů zakázala již Československá republika v roce 1918, protože občanskou společnost nelze budovat tam, kde vládne privilegium krve. Nový stát se musel potýkat také s dalším závažným problémem. Více než 97 procent rozlohy státu drželo v rukou kolem jednoho a půl tisíce velkostatků (šlechtické rodiny a církev), ovšem přes 97 procent obyvatel vlastnilo pouhá tři procenta rozlohy státu, což je pro stát extrémě riziková situace. Bylo to dědictví feudální vrchnostenské moci. Právě proto musela Československá republika provést pozemkovou reformu, která měla probíhat až do šedesátých let 20. století.

Ten seriál taktéž rád sleduji, je zajímavé porovnávat, co o sobě tvrdí příslušníci bývalých šlechtických rodů a co nám říkají historické prameny. Ten seriál rozhodně není objektivní, ukazuje ty lidi především v pozitivním světle. Jinak by zřejmě na kameru logicky nemluvili. Zcela jednoznačně se vyhýbá problematické historii různých členů rodu, korupcím, dluhům, krutostem, sňatkům z rozumu, nevěrám...

Rozhodně například nebylo "pravidlem", že by bývalí šlechtici za minulého režimu vykonávali nějaké pomocné práce. Drtivá většina z nich včas přesunula svůj movitý majetek za hranice, takže i když u nás přišli o hrady, zámky, polnosti a lesy, v zahraničí většinou dál budovali majetek a angažovali se v politice, protože na to prostě měli prostředky.

1 3
možnosti
ZS

Tak dramata se odehrávala i v "prostých rodinách", včetně těch, které jste vyjmenoval. A ne všichni šlechtici odešli do zahraničí. Konkrétně rodina Františka Kinského, průvodce pořadem, zůstala v zemi, za jejíž celistvost se postavil už jeho dědeček (spolu s dalšími představiteli starých rodů) ve chvíli, kdy se Gottwald hrdinně utíkal schovat do Sovětského svazu.

6 0
možnosti
MB

Vše kladné již bylo vyjádřeno v diskusi. Líbí se mi, jak Kinský klade všem dotaz, zda má Modrou krev? Viz. úsměv, kdy se na pracovišti kdosi píchnul, bylo zvoláno - "Ty jsi nás celou dobu šidil" ! :-) Jinými slovy řečeno - Šlechticem, se i dnes může stát kdokoliv z nás ! Je to prosté a složité zároveň - Být šlechetným člověkem ... :-).

8 0
možnosti
Foto

Řada šlechtických rodů byla v pravém slova smyslu správci majetku v nejlepším slova smyslu.Karma. P.S. S některými příslušníky šlechtických rodů bylo mi dáno spolupracovat a považuji si vzájemná setkání za čest, vždy mě něčím obohatila.

8 0
možnosti
Foto

Viz heslo české šlechty: Sloužím.

1 0
možnosti
JM

Také beru šlechtu jako ostatní lidi, někdo byl vynikající osobností, někdo takový běžný člověk či Švejk, našli bychom i typy kam vítr tam plášť či přímo zrádce. Rád jsem měl třeba pana Šternberka, kterého komáři nechali na Šternberku dělat alespoň průvodce. Dozvěděl jsem se od něj hodně.

1 0
možnosti

To je jeden z nejlepších pořadů. Vždy se na to moc těším. Dýchne na člověka inteligence a kultivovanost, která je v této době docela vzácná.

A František Kinský je úžasný průvodce pořadem.

12 0
možnosti
Foto

Ten pořad je skvělý a krásně je tam ukázáno, jak soudruzi nepřátelům socialismu zabavili majetek, který ovšem vůbec nepotřebovali, připadně nevěděli, jak s nim naložit. Ale hlavně, že všechno rychle ukradli. Udělat skladiště vojenského materiálu z barokního zámku, to dokáže jen skutečný dement zkřízený s buranem nejhrubšího zrna...

13 0
možnosti

František Kinský je přímým potomkem Karla IV. i Jiřího z Poděbrad, takže by snad to dobré vládnutí v genech měl, ale myslím si, že by mu hned vyčítali, že je přímým potomkem Viléma Slavaty a J. Bořity z Martinic a chtěli by ho z Hradu vyhodit :-))).

Teď vážně: asi mu je líp v Kostelci, kde místní vědí, proč si ho zvolili za starostu.

5 0
možnosti
ZS

Moje dětské vzpomínky jsou spojené s jeho dědečkem, Františkem Josefem, který každé ráno důstojně kráčel od fary ku hřbitovu a my jsme ho zdravili dobrý den a on - bez ohledu na náš věk - důstojně zvedl klobouk a odpověděl pozdrav Pánbůh a nám se to tak moc líbilo. :-)

1 0
možnosti
Foto

R^R^R^ Skvělý blog, karma!

Seriál Modrá krev jsem doma sledovali pravidelně už při předchozím uvedení a nyní se rádi vracíme k jeho repríze.

Velmi, velmi potřebuje naše země návrat ke kultivovanosti a cti.

14 0
možnosti
SB

A kultivovanost a čest je podle vás atribut šlechtice?

Byli mezi nimi úplně stejní primitivové a lumpové jako mezi kteroukoli jinou vrstvou obyvatelstva.

1 12
možnosti
SB

Já se na šlechtice dívám jako na kterékoli jiné lidi, protože v podstatě nic jiného než řadoví lidé nejsou.

Úcta před těmi potomky šlechtických rodů, kteří například v roce 1938 zůstali věrní republice, ale není mi jasné, proč bych to měl oceňovat u nějakého potomka šlechtického rodu více než třeba u nějakého pětadvacetiletého pingla, který patřil k tomu milionů mužů, kteří spořádaně nastoupili na obranu republiky poté, co byla vyhlášená mobilizace.

Oba se zachovali čestně, oba si zasluhují stejnou úctu. Není důvod jednoho z nich stavět výše a druhého níže jen kvůli jejich rozdílnému původu.

3 0
možnosti
Foto

O to asi nejde. Jde jen a hlavně o to, že jsme šlechtu nadlouho vyškrtli z učebnic a zapomněli na jejich vzdělaný vztah ke spravovanemu území, na jejich vlastenectví v nejlepším slova smyslu, jejich investice, z nichž vpodstatě težíme v památkách a turismu i uchování lesů dodnes. Zkrátka rovnáme dluh. A to narovnání je slušné podpořit a nevidět v něm poněkud dětinsky nějaké nadnášení a nespravedlivé upřednostnění. Jen snahu vràtit kredit nešťastně zapomenutý.

3 0
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik