Diskuse
Chcete ty 3 koruny vrátit?
Děkujeme za pochopení.
Z16d53e68n75ě25k 80W55e23r39n59h57a56r98t
Spropitné je dobrovolný (!) dárek navíc, pokud je host spokojený s personálem a jeho službami. Pokud si o sami nějak říkají, je to normální žebrota.
I90v23a28n70a 40Z55b32u98b28n38o46v38á
Jste v mých očích normální vztahovačný lakomec, cena byla luxusní, a otázka slušná, tak na co si vlastně stěžujete? Kdyby vám ty drobné nevrátil bez ptaní, to byste byl spokojenější? Bez emocí - situace byla normální, vaše úzkoprsá reakce je přehnaná.
V24á66c49l55a30v 42Z86e42l91i94n58k33a
Děláte si legraci? Podobná otázka nepřichází ze strany nějakého pikolíka vůbec v úvahu. Být jeho šéf a zaslechnout to, tak letí na hodinu. A dotyčný host by měl to pivo zdarma jako omluvu za nepřípustné chování zaměstnance.
J16i55r84k79a 84K13u31z66e20l30k51a
Zeptat se mi přijde asi tak stejně hloupé jako mu ty tři koruny nenechat bez ptani. Lepší je, když je v takovém případě za hlupáka ten druhý, než ze sebe udělat socku.
P52e94t76r 23K28o90r15e87c24k31y
Není to příjemný zážitek, ale je to třeba jen zkušenost z běžné praxe 100 x za den, já bych mu to už nyní jako kmet asi odpustil a to pivo bych si i příště dal.
V46i11l23é16m 66B18a26r69á24k
Má stejný názor. Co předvedl? Pozdravil, usmál se, bylo to rychlé, zpíval si při tom nebo to byl načučený čech uražený tím, že někoho obsluhuje?
M16a95r64i93e 63J84a69n52d23o25v17á
Já s vámi většinou souhlasím a dávám karmu. Dnes ani jedno, ani druhé. Vy se prezentujete jako člověk pravicového směru, ale tímto článkem jste se přesunul k levičákům. Už chybí jenom nápis "Neurážejte personál spropitným"
Z79d28e92n25ě95k 59W53e29r67n50h86a17r43t
Co je pravicového nebo levicového na tom že někdo odmítá tuhle formu spropitného? Já spropitné dávám - ale sám od sebe, jako vyjádření spokojenosti. Pokud někde mají cedule, jako že spropitné není v ceně a předpokládá se 10%, což jsem už viděl, z principu bych tam vůbec nešel. To není dobrovolné přilepšení od spokojeného hosta, ale žebrota nebo vydírání.
R12a68d53e70k 72K27o93h14u95t
Majitelé a manažeři restaurací kalkulují cenu o těch 10 % nižší, než jaké jsou náklady a kalkulovaný zisk? O 10 % nižší, než jak si ji kalkulují jiní výrobci, prodejci či poskytovatelé služeb? Nebo ti ostatní jsou poškozovaní tím, že jim se 10 % bakšiš k ceně nedává?
Z95d23e54n87ě11k 22W37e58r48n90h71a16r51t
Přesně tak - ceny má mít restaurace spočtené tak, aby se z nich dalo zaplatit všechno: náklady, nájmy, energie i solidní plat personálu a rozumný zisk. To, co hosté dají dobrovolně navíc, jako projev spokojenosti, je odměna, bonus. Není to žádná povinnost a nemá to být nároková složka příjmu číšníka.
J28a17n 97R19á16ž
Jelikož už při zjištění částky, kolik mám platit řeknu i výši spropitného, ještě se mi nic podobného nestalo. Ovšem, kdyby si řekl číšník předem, nedostal by nic a to z principu, že spropitné by měl být dobrovolný akt hosta, kterým vyjadřuje spokojenost.
Osobně dávám v restauraci min. 10% a při jiných službách (masáže, kadeřník a pod.) dávám i víc jak 30%. Zjistil jsem, že je to poznat, když tam člověk přijde příště.
PS. Kamrádův vnuk dělá na place v "zážitkové restauraci" 16-18 dvanáctek měsíčně za 25tis.Kč brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", běžně nad 10%, což je při vyšších tamních cenách jídel a pití i při menším počtu obsluhovaných hostů dost peněz, ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže ani s těmi vyššími "dýšky" zdaleka nedosáhne na český průměrný plat. Když onemocní, je to hodně tvrdý sešup v příjmech a na hypotéku také nedosáhne.
A dodávám, že číšníci, ani kuchaři v tamní restauraci nedostávají stravenky jako třeba pokladní v supermarketu nebo dělník v továrně za režijní cenu oběd, ale naopak jim majitel strhává paušální denní poplatek za jídlo.
R63i96c12h72a29r88d 30P91o94l40á97š78e94k
Jako zákazníkovi je mi naprosto šumák jak to mají mezi sebou zaměstnavatel a zaměstnanec. Já dám zpropitné jen pokud budu mimořádně spokojen a ne jen proto, že jsem do toho podniku přišel a personál udělal svou práci.
T30o13m82á31š 79K69a17ň58a
Pokud jsem spokojený dávám 10% ať je útrata 100CZK nebo 6000CZK. Pokud spokojený nejsem, nedávám nic. A u jednoho piva nějak tak automaticky zaokrouhluji, že bych asi řekl rovnou třicet.. Ale to musí vědět autor sám, zda vše ostatní bylo před tím v pořádku...
J41a90n 18R12á94ž
Vzhledem k tomu, že už při placení oznamuji zaokrouhlení podle výše zamýšleného spropitného, tak se mi to ještě nestalo. Ale kdyby si číšník sám předem o spropitné řekl, nedostal by nic. Z principu se má dávat spropitné dobrovolně.
Osobně považuji min. 10% za standard, který dodržuji při jakékoliv výši útraty v restauraci a při jiných službách, podle spokojenosti dávám i 30%. Vyplatí se to!
PS. Kamarádův vnuk dělá v "zážitkové restauraci" 15-17 dvanáctek na place měsíčně za 25tis.brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže na český průměrný plat nedosáhne i s nedaněnými dýšky ani ve snu.
J44a37n 59Z49á46t72u63r21e39c17k92ý
No a i když si dáte jedno pivo, za patnáct minut ho vypijete, cena je 29 Kč, tak vždycky dáváte 35? V tom osobně nevidím smysl. Já bych dal asi jen 30. Protože dávat šest korun opravdu jen za to, že mi to pivo někdo postavil na stůl a že jsem chvíli poseděl... nevím no. Ale jinak zpravidla taky dávám asi tu desetinu navíc. Jenom nemám žádnou zkušenost s tím, že by se mi zpropitné někdy někde "vyplatilo". Když jdu k holči, nechávám tam 8 korun k pravidelným 112 korunám (10 minut holení hlavy strojkem). Nějak tam necitím důvod za to platit 140 a nedovedu si představit, jak by se mi to mělo příště vyplatit. Leda že by mi holička poskytla nějaké zcela atypické služby navíc:-) Ale možná bych mohl zkusit dát třicet procent zubaři, šest stovek navíc k 1800, za to bych možná obdržel i poklonu.
- Počet článků 338
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 2093x