Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

Z25d29e30n64ě39k 85W40e79r61n28h53a46r70t 6607285402738

Spropitné je dobrovolný (!) dárek navíc, pokud je host spokojený s personálem a jeho službami. Pokud si o sami nějak říkají, je to normální žebrota.

+20/0
doporučit
11.9.2019 22:29

J26a53n 72R74i79c18h22t90e25r 5892482573775

Normálně bych mu řekl třicet, ale s takovýmhle jednáním bych si to nechal vrátit do koruny.

+17/0
doporučit
11.9.2019 14:45

A80l54e11x52a75n34d44e81r 78P63o41m42p25o71š 8529672708103

Normálně bych je tam nechal,ale zeptat se mě číšník takhle, tak mu řeknu SAMOZŘEJMĚ

+24/−2
doporučit
11.9.2019 12:31
Foto

M55i30c59h54a72e15l84a 51K54l50í56m27o93v25á 6889228705752

R^Vadí strašně. A taky mi vadí, když se mě u jakéhokoli výdeje jídla při pohledu na mou drobnou postavu ochotně ptají, jestli chci málo (za stejnou cenu). Obávám se, že to začíná být norma. O to víc potěšil Vás článek :-)

+13/0
doporučit
11.9.2019 12:06
Foto

P64a25v58e75l 63B48l81á71h93a 1206476748958

Je to vůl. A nejspíš to není chyba hostinské(ho), ale toho "ubožáka" pingla. Tohle léto pomáhám mé dobré známé v penzionu, takže i za pípou jsem si odstál svoje - a nikdy by mně nenapadlo něco takového vypustit z huby. Dýško je odměna za službu, úsměv, dobře natočené pivko... je to něco navíc. Není to povinnost a není to samozřejmost!

Pokud se číšník musí uchýlit k takovému... způsobu vyžadování odměny navíc, tak je to hlupák a špatný číšník. Nedivím se vám.

Stavte se někdy u mně na Bernarda 11 :-D

+12/0
doporučit
12.9.2019 9:59

J29a72n 32R76á56ž 1319603934560

Jelikož už při zjištění částky, kolik mám platit řeknu i výši spropitného, ještě se mi nic podobného nestalo. Ovšem, kdyby si řekl číšník předem, nedostal by nic a to z principu, že spropitné by měl být dobrovolný akt hosta, kterým vyjadřuje spokojenost.

Osobně dávám v restauraci min. 10% a při jiných službách (masáže, kadeřník a pod.) dávám i víc jak 30%. Zjistil jsem, že je to poznat, když tam člověk přijde příště.

PS. Kamrádův vnuk dělá na place v "zážitkové restauraci" 16-18 dvanáctek měsíčně za 25tis.Kč brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", běžně nad 10%, což je při vyšších tamních cenách jídel a pití i při menším počtu obsluhovaných hostů dost peněz, ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže ani s těmi vyššími "dýšky" zdaleka nedosáhne na český průměrný plat. Když onemocní, je to hodně tvrdý sešup v příjmech a na hypotéku také nedosáhne.

A dodávám, že číšníci, ani kuchaři v tamní restauraci nedostávají stravenky jako třeba pokladní v supermarketu nebo dělník v továrně za režijní cenu oběd, ale naopak jim majitel strhává paušální denní poplatek za jídlo.

+11/0
doporučit
11.9.2019 19:20
Foto

F78r69a49n91t36i38š17e24k 48Ř10e81h39ů95ř94e44k 7392716839893

Takové jednání od pinkla je hnusné a nepřijatelné!

+12/−1
doporučit
11.9.2019 11:53
Foto

J33o33l22a57n43a 12V80y30h74n51á66l45k24o53v14á 4309120954923

;-€ mne toto štve hrozně! My platili nedávno větší sumu za večeři pro 7 člennou rodinu, nechali jsme dýško asi 100,- a číšník se nepříjemně dotázal, zda jsme tím vyjádřili nespokojenost, že zvykem je dávat 10% útraty. 8-o

+10/−1
doporučit
11.9.2019 12:16

M98a89r44t64i13n32a 36J95a46n42o36u81š21k90o87v20á 5663557469363

Souhlasím s autorem, vynucovat si dýško je nevhodné a ano, stává se to normou a není to v pořádku. Kdo peníze má a je se službou spokojen, tak je milé, že dá něco navíc. Pak jsou ale také ti, co nemají peněz nazbyt, přesto občas někam zajdou. Nebudu jim mít za zlé, když mi dýško nedají. Sama jsem chvíli měla čajovnu, takže jsem to poznala i z druhé strany. Co mě ale šokovalo. Před lety jsem si chodila přivydělávat do luxusního a drahého obchodu s italskými víny a potravinami. Když tam nebyli zákazníci, tak prodavači mezi sebou nadávali na ty, co jim k útratě nenechali dýško a nebo nechali jen pár korun. Předtím by mi vůbec nenapadlo, že i v obchodě se očekává, že mám platit víc, než je deklarovaná cena. Někdy třeba drobné zpět nechci, ale spíš ano, mám je na autobus, jsem v ID a tudíž také tzv. socka, jak to zde nazval jeden z diskutérů :-P

+8/0
doporučit
12.9.2019 15:24

J43a92n 35R35á92ž 1729573254930

Vzhledem k tomu, že už při placení oznamuji zaokrouhlení podle výše zamýšleného spropitného, tak se mi to ještě nestalo. Ale kdyby si číšník sám předem o spropitné řekl, nedostal by nic. Z principu se má dávat spropitné dobrovolně.

Osobně považuji min. 10% za standard, který dodržuji při jakékoliv výši útraty v restauraci a při jiných službách, podle spokojenosti dávám i 30%. Vyplatí se to!

PS. Kamarádův vnuk dělá v "zážitkové restauraci" 15-17 dvanáctek na place měsíčně za 25tis.brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže na český průměrný plat nedosáhne i s nedaněnými dýšky ani ve snu.

+8/0
doporučit
11.9.2019 17:45

J81a50r39d19a 68S86o95k33o42l 1776918401791

Zaokrouhlím sám. Jestli by se ale takhle zeptal nedostane nic.

+8/0
doporučit
11.9.2019 17:22

J54a34n 38Z19á39t62u12r62e25c20k45ý 9503563727552

Taky se mi kdysi něco takového stalo, ale je to opravdu zcela výjimečná událost. Ale ještě horší neštěstí je, když je v hospodě jen Gambrinus.

+11/−2
doporučit
11.9.2019 13:19

I51v39a76n 39M63i47n30á48ř 7532404807811

Otázka výčepního ke zcela samozřejmému navrácení peněz, není jen projevem nesolidního podnikání. Je to ukázka - zcela promyšleného hajzlovství.

+7/−1
doporučit
12.9.2019 17:21

M28i33l69a31n 13Š58ť51a61s54t80n67ý 8438482845407

Já dodržuji zásadu, že nechávám deset procent spropitného, ale kdyby si ho někdo takovým způsobem "vysomroval", nedostal by nic. Asi mám štěstí na obsluhu, protože i když platím někde, kde mě znají a ví, že dostanou spropitné, nikdy si nedovolí si spropitné strhnout sami, aniž by počkali na to, kolik jim řeknu.

+5/0
doporučit
11.9.2019 16:34

P79a87v24e97l 33H46r49d60l86i36č61k62a 2501908860189

To můžete být rád, že vám nedal facku.

+5/−1
doporučit
11.9.2019 13:33
Foto

P70a85v32e30l 79J95e85ř74á28b52e24k 4148883831950

Nikdy se mi to nestalo, ale taky by mi to vadilo, protože je to laciná, vypočítavá psychologie.

+5/−1
doporučit
11.9.2019 12:13

K70a29r98l44a 17L73o51h66e82r94o86v30a 9700265317885

Jak jste přišli na to, že číšníci jsou ve "vatě"? To bylo možná naposledy v devadesatkach. 10% tip? Neexistuje. Je úplně normální, že máte stůl s útratou 3000,- Kč a na stole zůstane pětikoruna. Proto to nikdo nechce dělat. Protože majitelé dají minimální příjem s tím, že ostatní si číšník vydělává na tipech. Jenže ono to už tak nefunguje. A navíc si platíte, byt třeba za 50% jídlo. Pití a kávu si můžete v lepším případě donést svou.

+4/0
doporučit
11.9.2019 16:51

D98a14v88i80d 35V76l98k 6176595188277

Normální je dát dýško kolem 10% ,takže třicet byla kulantní cena s dýškem.

+5/−2
doporučit
11.9.2019 14:54

J22i58r27k95a 46K81u46z77e65l78k71a 9861725628222

Zeptat se mi přijde asi tak stejně hloupé jako mu ty tři koruny nenechat bez ptani. Lepší je, když je v takovém případě za hlupáka ten druhý, než ze sebe udělat socku.

+4/−1
doporučit
11.9.2019 21:25

T80o62m95á11š 98K54a57ň35a 7910252881784

Pokud jsem spokojený dávám 10% ať je útrata 100CZK nebo 6000CZK. Pokud spokojený nejsem, nedávám nic. A u jednoho piva nějak tak automaticky zaokrouhluji, že bych asi řekl rovnou třicet.. Ale to musí vědět autor sám, zda vše ostatní bylo před tím v pořádku...

+4/−1
doporučit
11.9.2019 17:51

J17a88n 92U31r45b10á23n42e49k 9705454693339

Jojo, taky mi to vadí, ač se obávám, že to začíná být standard. Onehdá se mi to stalo ve fastfoodu na Václaváku, to jsem opravdu zíral. Čekal jsem, že tam mají nejen dress code, ale i "customer code". Ale buď nemají, nebo je ani nenapadlo, že by některý z jejich zaměstnanců něco takového mohl zkoušet. V každém případě mne překvapila reakce kolegy, že se mu to ještě nestalo, mně se stalo v restauraci už i to, že mi někdo nahlásil rovnou zaokrouhlenou cenu, nebo mi nazpátek prostě drobné sám od sebe dát nechtěl, aniž by se byť jen zeptal.

P.S. Pokud by mi pingl ohrnoval nos nad stokorunovým zpropitným, že je zvykem dávat 10 %, nechal bych si jej vrátit určitě celé nazpátek. Holt nejsou lidi, číšníka jako fyzicky i psychicky náročnou práci (ač dobře placenou z tuzérů) nikdo dělat nechce, a tak berou restaurace kohokoli. Čest výjimkám, které práci dělají stále ještě "postaru"!

+4/−1
doporučit
11.9.2019 15:58

J33i44ř83í 20N42ě35m27e93c 3610247867359

Někteří lidé jsou prostě kouzelní. Pamatuji, jak jsem asi před 20ti léty platil za stavební materiál. Bylo to třeba cca 16 tisíc a tak jsem to při placení zarovnal na celé tisícikoruny a nechal dyško asi 80Kč. No a poté jsem si vzpomněl ještě na např. hmoždinky za tři koruny .. no a pan prodejce mě nechal rozdrobit další tisícovku, prostě nad tím nemávnul rukou, což mi přišlo docela divné chování. No nic, vícekrát jsem tam už nejel a on asi za rok zkrachoval.

+3/0
doporučit
15.9.2019 2:22

I95v21o 25Ž22á13č68e69k 9530662579977

S takovým chováním jsem se zatím nesetkal a vadilo by mi. Vždycky mi každý chtěl vrátit drobné, dokud jsem sám neřekl, že je nechci.

+3/0
doporučit
12.9.2019 12:02

V58l88a77d64i37m62í97r 48M22o35r64a39v30e34c 3908170143563

Gambáč 11° 50l KEG - 1710,- Kč , tedy cena 27,- Kč je slušná (chlazení, mzdy, ostatní režie) To k některým reakcím.

Pokud si obsluha takhle řekne, tak je to z mého pohledu hlupák. Občasně v hospodě obsluhuji, pokud si to někdo nechá vrátit do korunu, jenom si v duchu řeknu škrt, ale nijak na to nereaguji.

Jinak sám považuji za normální nechat do 10% ceny dýško a pokud si to personál alespoň trochu zaslouží, nechám mu ho.

+3/−1
doporučit
12.9.2019 13:11

M53i88r94o41s17l58a73v 27K31o34l57á41č11e62k 8793772369226

Asi by se mi to nestalo, protože bych řekl 30

+3/−1
doporučit
11.9.2019 14:46

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz