Zobrazit příspěvky: Doporučované Všechny podle vláken Všechny podle času

Z32d87e10n39ě87k 92W92e17r78n59h13a87r73t 6857515532368

Spropitné je dobrovolný (!) dárek navíc, pokud je host spokojený s personálem a jeho službami. Pokud si o sami nějak říkají, je to normální žebrota.

+21/0
doporučit
11.9.2019 22:29

J86a81n 10R63i60c88h71t37e39r 5242972263625

Normálně bych mu řekl třicet, ale s takovýmhle jednáním bych si to nechal vrátit do koruny.

+17/0
doporučit
11.9.2019 14:45

A95l37e23x62a87n11d71e27r 94P91o63m51p18o76š 8269202378353

Normálně bych je tam nechal,ale zeptat se mě číšník takhle, tak mu řeknu SAMOZŘEJMĚ

+24/−2
doporučit
11.9.2019 12:31
Foto

M20i48c24h78a35e71l15a 70K98l38í11m57o77v94á 6909268635742

R^Vadí strašně. A taky mi vadí, když se mě u jakéhokoli výdeje jídla při pohledu na mou drobnou postavu ochotně ptají, jestli chci málo (za stejnou cenu). Obávám se, že to začíná být norma. O to víc potěšil Vás článek :-)

+13/0
doporučit
11.9.2019 12:06
Foto

P73a21v97e50l 81B18l91á89h46a 1216526228558

Je to vůl. A nejspíš to není chyba hostinské(ho), ale toho "ubožáka" pingla. Tohle léto pomáhám mé dobré známé v penzionu, takže i za pípou jsem si odstál svoje - a nikdy by mně nenapadlo něco takového vypustit z huby. Dýško je odměna za službu, úsměv, dobře natočené pivko... je to něco navíc. Není to povinnost a není to samozřejmost!

Pokud se číšník musí uchýlit k takovému... způsobu vyžadování odměny navíc, tak je to hlupák a špatný číšník. Nedivím se vám.

Stavte se někdy u mně na Bernarda 11 :-D

+12/0
doporučit
12.9.2019 9:59

J27a11n 87R87á76ž 1489263124510

Jelikož už při zjištění částky, kolik mám platit řeknu i výši spropitného, ještě se mi nic podobného nestalo. Ovšem, kdyby si řekl číšník předem, nedostal by nic a to z principu, že spropitné by měl být dobrovolný akt hosta, kterým vyjadřuje spokojenost.

Osobně dávám v restauraci min. 10% a při jiných službách (masáže, kadeřník a pod.) dávám i víc jak 30%. Zjistil jsem, že je to poznat, když tam člověk přijde příště.

PS. Kamrádův vnuk dělá na place v "zážitkové restauraci" 16-18 dvanáctek měsíčně za 25tis.Kč brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", běžně nad 10%, což je při vyšších tamních cenách jídel a pití i při menším počtu obsluhovaných hostů dost peněz, ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže ani s těmi vyššími "dýšky" zdaleka nedosáhne na český průměrný plat. Když onemocní, je to hodně tvrdý sešup v příjmech a na hypotéku také nedosáhne.

A dodávám, že číšníci, ani kuchaři v tamní restauraci nedostávají stravenky jako třeba pokladní v supermarketu nebo dělník v továrně za režijní cenu oběd, ale naopak jim majitel strhává paušální denní poplatek za jídlo.

+11/0
doporučit
11.9.2019 19:20
Foto

F56r26a12n42t25i46š23e68k 60Ř91e23h50ů45ř26e37k 7682666159863

Takové jednání od pinkla je hnusné a nepřijatelné!

+12/−1
doporučit
11.9.2019 11:53
Foto

J45o35l93a28n85a 81V83y55h88n17á24l76k47o72v32á 4639810484483

;-€ mne toto štve hrozně! My platili nedávno větší sumu za večeři pro 7 člennou rodinu, nechali jsme dýško asi 100,- a číšník se nepříjemně dotázal, zda jsme tím vyjádřili nespokojenost, že zvykem je dávat 10% útraty. 8-o

+10/−1
doporučit
11.9.2019 12:16

M92a54r75t76i59n59a 98J15a80n84o59u28š20k42o38v65á 5263617969253

Souhlasím s autorem, vynucovat si dýško je nevhodné a ano, stává se to normou a není to v pořádku. Kdo peníze má a je se službou spokojen, tak je milé, že dá něco navíc. Pak jsou ale také ti, co nemají peněz nazbyt, přesto občas někam zajdou. Nebudu jim mít za zlé, když mi dýško nedají. Sama jsem chvíli měla čajovnu, takže jsem to poznala i z druhé strany. Co mě ale šokovalo. Před lety jsem si chodila přivydělávat do luxusního a drahého obchodu s italskými víny a potravinami. Když tam nebyli zákazníci, tak prodavači mezi sebou nadávali na ty, co jim k útratě nenechali dýško a nebo nechali jen pár korun. Předtím by mi vůbec nenapadlo, že i v obchodě se očekává, že mám platit víc, než je deklarovaná cena. Někdy třeba drobné zpět nechci, ale spíš ano, mám je na autobus, jsem v ID a tudíž také tzv. socka, jak to zde nazval jeden z diskutérů :-P

+8/0
doporučit
12.9.2019 15:24

J59a40n 90R33á61ž 1469243744760

Vzhledem k tomu, že už při placení oznamuji zaokrouhlení podle výše zamýšleného spropitného, tak se mi to ještě nestalo. Ale kdyby si číšník sám předem o spropitné řekl, nedostal by nic. Z principu se má dávat spropitné dobrovolně.

Osobně považuji min. 10% za standard, který dodržuji při jakékoliv výši útraty v restauraci a při jiných službách, podle spokojenosti dávám i 30%. Vyplatí se to!

PS. Kamarádův vnuk dělá v "zážitkové restauraci" 15-17 dvanáctek na place měsíčně za 25tis.brutto. Dostává relativně vysoká "dýška", ale musí se dělit s kuchaři a provozním, takže na český průměrný plat nedosáhne i s nedaněnými dýšky ani ve snu.

+8/0
doporučit
11.9.2019 17:45

J23a61r55d30a 27S21o42k68o57l 1436688861761

Zaokrouhlím sám. Jestli by se ale takhle zeptal nedostane nic.

+8/0
doporučit
11.9.2019 17:22

J12a70n 38Z88á13t44u19r16e15c11k83ý 9333873617622

Taky se mi kdysi něco takového stalo, ale je to opravdu zcela výjimečná událost. Ale ještě horší neštěstí je, když je v hospodě jen Gambrinus.

+11/−2
doporučit
11.9.2019 13:19

I51v25a23n 44M33i37n67á33ř 7142964917301

Otázka výčepního ke zcela samozřejmému navrácení peněz, není jen projevem nesolidního podnikání. Je to ukázka - zcela promyšleného hajzlovství.

+7/−1
doporučit
12.9.2019 17:21

M94i95l67a28n 37Š37ť82a38s30t94n72ý 8428792655697

Já dodržuji zásadu, že nechávám deset procent spropitného, ale kdyby si ho někdo takovým způsobem "vysomroval", nedostal by nic. Asi mám štěstí na obsluhu, protože i když platím někde, kde mě znají a ví, že dostanou spropitné, nikdy si nedovolí si spropitné strhnout sami, aniž by počkali na to, kolik jim řeknu.

+5/0
doporučit
11.9.2019 16:34

P17a59v70e96l 38H59r78d27l42i30č34k63a 2491448460349

To můžete být rád, že vám nedal facku.

+5/−1
doporučit
11.9.2019 13:33
Foto

P90a21v23e23l 20J47e82ř56á94b15e33k 4428563511800

Nikdy se mi to nestalo, ale taky by mi to vadilo, protože je to laciná, vypočítavá psychologie.

+5/−1
doporučit
11.9.2019 12:13

K63a66r66l59a 72L42o10h62e70r25o78v34a 9970135727425

Jak jste přišli na to, že číšníci jsou ve "vatě"? To bylo možná naposledy v devadesatkach. 10% tip? Neexistuje. Je úplně normální, že máte stůl s útratou 3000,- Kč a na stole zůstane pětikoruna. Proto to nikdo nechce dělat. Protože majitelé dají minimální příjem s tím, že ostatní si číšník vydělává na tipech. Jenže ono to už tak nefunguje. A navíc si platíte, byt třeba za 50% jídlo. Pití a kávu si můžete v lepším případě donést svou.

+4/0
doporučit
11.9.2019 16:51

D92a82v69i81d 30V66l52k 6596685758247

Normální je dát dýško kolem 10% ,takže třicet byla kulantní cena s dýškem.

+5/−2
doporučit
11.9.2019 14:54

J11i33r36k46a 69K89u48z69e95l81k84a 9731915898582

Zeptat se mi přijde asi tak stejně hloupé jako mu ty tři koruny nenechat bez ptani. Lepší je, když je v takovém případě za hlupáka ten druhý, než ze sebe udělat socku.

+4/−1
doporučit
11.9.2019 21:25

T97o40m23á84š 53K31a71ň39a 7590862691594

Pokud jsem spokojený dávám 10% ať je útrata 100CZK nebo 6000CZK. Pokud spokojený nejsem, nedávám nic. A u jednoho piva nějak tak automaticky zaokrouhluji, že bych asi řekl rovnou třicet.. Ale to musí vědět autor sám, zda vše ostatní bylo před tím v pořádku...

+4/−1
doporučit
11.9.2019 17:51

J95a24n 16U89r95b27á98n39e44k 9785184433589

Jojo, taky mi to vadí, ač se obávám, že to začíná být standard. Onehdá se mi to stalo ve fastfoodu na Václaváku, to jsem opravdu zíral. Čekal jsem, že tam mají nejen dress code, ale i "customer code". Ale buď nemají, nebo je ani nenapadlo, že by některý z jejich zaměstnanců něco takového mohl zkoušet. V každém případě mne překvapila reakce kolegy, že se mu to ještě nestalo, mně se stalo v restauraci už i to, že mi někdo nahlásil rovnou zaokrouhlenou cenu, nebo mi nazpátek prostě drobné sám od sebe dát nechtěl, aniž by se byť jen zeptal.

P.S. Pokud by mi pingl ohrnoval nos nad stokorunovým zpropitným, že je zvykem dávat 10 %, nechal bych si jej vrátit určitě celé nazpátek. Holt nejsou lidi, číšníka jako fyzicky i psychicky náročnou práci (ač dobře placenou z tuzérů) nikdo dělat nechce, a tak berou restaurace kohokoli. Čest výjimkám, které práci dělají stále ještě "postaru"!

+4/−1
doporučit
11.9.2019 15:58

J42i75ř60í 18N18ě76m90e71c 3240547297559

Někteří lidé jsou prostě kouzelní. Pamatuji, jak jsem asi před 20ti léty platil za stavební materiál. Bylo to třeba cca 16 tisíc a tak jsem to při placení zarovnal na celé tisícikoruny a nechal dyško asi 80Kč. No a poté jsem si vzpomněl ještě na např. hmoždinky za tři koruny .. no a pan prodejce mě nechal rozdrobit další tisícovku, prostě nad tím nemávnul rukou, což mi přišlo docela divné chování. No nic, vícekrát jsem tam už nejel a on asi za rok zkrachoval.

+3/0
doporučit
15.9.2019 2:22
Foto

J90i69n78d60ř95i85c82h 30K87u72b81á74n93e76k 1737906283176

Kdyby se mne takto zeptal, asi bych nad tou drzostí nebyl schopen vypravit slovo. Roztál-li bych k možné mluvě, nenechal bych mu ani půl haléře. R^

+3/0
doporučit
13.9.2019 15:23

I28v31o 78Ž36á21č54e21k 9300502199787

S takovým chováním jsem se zatím nesetkal a vadilo by mi. Vždycky mi každý chtěl vrátit drobné, dokud jsem sám neřekl, že je nechci.

+3/0
doporučit
12.9.2019 12:02

V87l81a69d86i43m15í56r 29M77o47r91a35v23e69c 3688930843233

Gambáč 11° 50l KEG - 1710,- Kč , tedy cena 27,- Kč je slušná (chlazení, mzdy, ostatní režie) To k některým reakcím.

Pokud si obsluha takhle řekne, tak je to z mého pohledu hlupák. Občasně v hospodě obsluhuji, pokud si to někdo nechá vrátit do korunu, jenom si v duchu řeknu škrt, ale nijak na to nereaguji.

Jinak sám považuji za normální nechat do 10% ceny dýško a pokud si to personál alespoň trochu zaslouží, nechám mu ho.

+3/−1
doporučit
12.9.2019 13:11

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS

Najdete na iDNES.cz