Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KJ

Experti mají samozřejmě pravdu, je otázkou co s ní.

Je jasné, že pokles příjmu po přechodu do důchodového režimu může být pro některé naivnější spoluopičany bez znalosti počtů a penzijního systému duševním otřesem.

Je dobré mít úspory, ale zda-li mají být jen a pouze v penězích nebo v obdobných instrumentech, je otázne.

Na druhou stranu - naše populace má vysokou averzi na riziko, takže investování pro ni není psychicky vhodné. Takový opatrný střadatel raději prodrbe na inflaci x% ročně, než by potenciálně prodrbal stejných x% ročně na investici do fondů.

Takže co? Penzijní, stavební ? Omezená likvidita a nerovný souboj s inflací. Ale aspoň něco.

Nemovitosti určitě.

Zlato, stříbro, diamanty ? Opět riziko a v případě totální katastrofy se zjistí, že zlato se nedá jíst.

Vyprávět ovšem takové věci zaměstnancům pod mediánem průměrného příjmu (tak ňák z toho samo vod sebe plyne, že to je polovina zaměstnanců) je zcela zbytečné a poněkud necitlivé - ani po celoživotní práci se při běžném životě velké miliony ušetřit nedají.

5 0
možnosti
JR

J64a86n 40R70á19ž

19. 3. 2022 15:04

Odchod do důchodu je vždy a pro každého otřes. A tento otřes je o to větší, když čerstvý důchodce má malé úspory, a je ze dne na den odkázán jen na příjem o 60% nižší, než měl dosud. Tuto srážku s novou realitou nelze pocitově přenést a jen ten, kdo to sám zažil, ví o čem mluvím. Kdo to nezažil, ať můj příspěvek raději nekomentuje.

PS. I když nevyjadřuji k někomu nějakou lítost , tak je mi objektivně líto spoluobčanů, zvláště "náčrtníku", kdo spoléhají jen na státní penzijní rentu

0 0
možnosti
Foto

Ponechám-li stranou doporučení investovat za současné situace do dynamických fondů, tak mají plnou pravdu. A není to nic objevného.

Domnívám se, že každý jedinec by si měl zvážit, do jaké míry si chce udržet svou životní úroveň i v důchodu. Nechci potvrzovat částku 2 mio, pro někoho je to příliš, pro někoho málo. Ale propočet a dlouhodobé spoření a zajištění na důchod považuji za samozřejmě u každému, kdo nežije jen dneškem.

4 0
možnosti
Foto

Proč jste nezačal spořit dříve? Šetříte i jinde než v doplňkovém penzijním spoření?

0 0
možnosti
TB

Jestli spoříte měsíčně kolem 900 kč, tak to fakt moc není....

Základ je mít svoji vlastní nemovitost (splacenou samozřejmě).

2 0
možnosti
Foto

A85l77e63š 76M17e78r11t80a

18. 3. 2022 11:23

Založte si rodinu, plaťte šílenou hypotéku a naspořte si dva milióny, to nezvládne ani slušně vydělávající, natož někdo kdo žije od výplaty k výplatě. Už slyším ty rady, aby si lidé hledali lepší zaměstnání, ale kdo potom bude vařit ve školách, prát prádlo v nemocnicích atd.? Takové experty nakopat. Bohužel současná vláda jede v tomto módu a připravovaná reforma penzí bude pro některé asi katastrofa.

5 0
možnosti
Foto

Takoví lidé ( a já jsem jeden z nich) se musejí smířit s tím, že jejich příjem klesne v sdůchodu na polovinu.

1 0
možnosti
PR

P69a22v22e49l 29R62y51š52k34a

18. 3. 2022 10:47

Je potřeba najít si lépe placená zaměstnání. Příští rok se uvolní jedno místo v Praze na hradě, je to dobře placené a vhodné i pro méně fyzicky zdatné. Pár milionů našetříte raz dva.;-D

4 0
možnosti
ZH

A může ho bez problémů dělat i důchodce alkoholik. A chlastat lze i v práci.

2 0
možnosti

Již od dob hypoteční krize v USA a finanční krize v Evropě posílám do temných končin všechny experty, kteří radí investovat do fondů. :-)

3 0
možnosti
AT

Nezoufejte, experty ignorujte a spolehněte se na průběžný systém. Hlavně to ve volbách hodit těm, kto pridali najvíc důchodcom.

0 0
možnosti
Foto

Ano, ale potom budete mít ten zmiňovaný poloviční příjem.

2 0
možnosti

Mohl jste na tom být mnohem líp. Stačilo třeba brát energie od Bohemia E., ukládat ve Sberbank... a ovšem hlídat si to, a těsně před jejich pádem přejít zase jinam.

0 0
možnosti
Foto

Vtipné! Jak naložit s experty a investičními poradci? Včera jsem se dokoukal na film Útok na Wall street...

3 0
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik