Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PN

P52e75t39r 64N89e68d59v50ě33d

29. 10. 2021 19:12

Co plašíte, za chvilku už ti, proti kterým jste tady brojil budou od válu a vítězové přeci přinesou tu ZMĚNU. Přesně zacílí a pomohou, nebo snad máte nějaké obavy? No jo, Babiš vlastně ovládá i plynaře, elektrárny a spekuluje na burze...

3 0
možnosti
JR

J62a96n 45R43á42ž

29. 10. 2021 18:52

Současný stav s cenami energií dostal do popředí naprosto logické úvahy i nad parametry vhodnosti obydlí ve vztahu k provozním nákladům. To jest jednak současná energetická krize možná donutí mnohé zamyslet se nad energetickými ztrátami obývané nemovitosti a jednak nad nezbytností objemu vytápěné plochy, čili o přiměřeném počtu pokojů a jejich rozměrů v poměru k počtu tam žijících obyvatel.

Upřímně řečeno, mne vůbec nedojímá nářek na drahotou od osoby, která sama obývá vícepokojový dům nebo byt nebo od toho, komu stojí před nezatepleným domem vytápěným el. přímotopy nové auto.

Ale na druhé straně považuji za černý humor plány Evropská unie , která po letech podporované socialistické rozmařilosti, kdy se nejenom nepodporovalo šetření na horší časy, ale naopak programově politici nabádali občany k utrácení, uvažuje o různých typech žebračenek, které budou evropské státy rozdávat nízkopříjmových občanům, aby v zimě nezmrzli. Já v tom vidím návrat k sociální politice devatenáctého století.

PS. Plán Babiše na snížení nebo dokonce zavedení nulové sazby DPH na energie považuji jen další výkřik socialisticky přemýšlejícího kapitalisty v čele vlády. Udělá to jen další díru do rozpočtu státu a nikoho to k razantním úsporám ve spotřebě energie nedonutí.

Pamětníci mohou potvrdit, že tak zvaná ropná krize v roce 1973, kdy cena ropy vyskočila ze dne na den o více jak 200 procent a omezily se její dodávky, takže zásoby ropy se během pár dnů v celém světě rozplynuly, sice způsobila šok, ale na druhé straně přinutila všechna odvětví hospodářství k tomu, aby různými inovacemi během krátké spotřebu ropných produktů snížily. Čili tržní tlaky vyhrály nad lenivostí přemýšlet o úsporách. Dnešní doba tak znovu přináší velkou příležitost jak pro inovace v hospodaření s energiemi, tak i vážnému zamyšlení (bez ideologicky poltické předpojatosti) nejenom nad budoucností jaderné energetiky, ale i nutnost větší vládní podpory projektů jiných zdrojů emisně čisté energie, než je slunce a vítr.

1 0
možnosti
MS

Bohužel se v diskuzi míchají hrušky a jabka. Někdo odsuzuje to, že se někdo upsal Bohemia Energy, ale tahle společnost tu fungovala docela dlouho. Že nevlastní elektrárnu není podstatný. ČEZ elektrárnu vlastní, ale může se s ní akorát vyfotit, protože nevlastní vyrobenou energii. Ta energie automaticky jde na burzu, kde si ji koupí ČEZ prodej s.r.o. a další. Takže kdyby se zákazník rozhodoval na základě vlastnictví elektrárny, tak neuzavře smlouvu ani s EONem.

V čem stát jednoznačně selhal, tak v kontrole dodavatelů, že opravdu prodávají to množství, které nakoupili na burze za cenu stanovenou na burze. To je věc, kterou zákazník nikdy nebude schopen zjistit bez ohledu na to u koho je, protože on se k takovým informacím nedostane.

Nějaké úlitby s daní všech je taky hloupost. Souhlasím s diskutéry, volba dodavatele je svobodné rozhodnutí. Ovšem současná cena DPI není stanovena DPI, ale státem prostřednictvím ERÚ tedy stát by měl mít kromě hmotných rezerv i rezervy nehmotné, což u plynu je zrovna problém celé evropy nejen ČR, aby pak zákazníkům v poslední instanci nestanovil šibeniční cenu. To je jediná ochrana, než nápady s DPH, doplatkem na energie atd...

1 0
možnosti
Foto

Já se domnívám, že základní komodity pro fungování průmyslu a domácností by měly poněkud více podléhat státní kontrole. Za první republiky to tak nějak bylo.

"Kupčení" s nimi na burze může vést ke krizím a jejím následkům, ta z r.1928 je snad dostatečným mementem. Ale nikdo se nepoučil, takže 2008. A zase nic - a ejhle - 2021.

Svěřovat chod společnosti a ekonomiky do rukou nezodpovědných burziánů by mělo mít jisté mantinely.

Teď museli uzavřít sklárnu, co přijde dál? Stát tím přijde od kousek daní.

Např. prodej vodních zdrojů jakési francouzské firmě je ukázka tuposti příslušných zástupců "lidu", podobně jako se včas nikdo nepodíval na zoubek BE, i když bylo z počátku jasné, že jde o bandu šmejdů.

Neviditelná ruka trhu je dobrý sluha, ale zlý pán!

4 1
možnosti
Foto

Proč by to mělo vládu zajímat?

Sami jsme si ve svobodnných volbách zvolili divoký kapitalismus bez pravidel, kde se nedodržují žádné zákony.

1 4
možnosti
Foto

Kdežto spoutaný socialismus s pravidly byl IN! V elektrické síti 49Hz a o 220 se mohlo zdát, v podniku jsme museli některé přístroje napájet z akumulátorů, protože kolísání síťového napětí jim nedělalo dobře.

Elektrifikace a sověty, toť komunismus (V.I.Lenin). Toho se držel leda s. Grebeníček st., a jeho elektrifikované botičky pro nepřátele socialismu.

Rv

1 2
možnosti
ZZ

Jak může vláda vstoupit do smluv privátních subjektů ?

8-o8-o8-o

5 0
možnosti
Foto

Podívat se, zda ty smlouvy nejsou protiprávní.

1 1
možnosti
JK

Kde jsou ty nedávné časy, kdy šéf ODS tvrdil, něco o Babišově drahotě. Teď sám plán na snížení cen energie nemá. Nulovou DPH odmítl.

4 1
možnosti
MB

Vladimíre, nezlobte se na mne - Typický výkřik o ničem. Sám jsem chalupář a své matce, (po úmrtí otce), postavil mikro důchod domek. Obě zálohy plynu u RD, nepřesahují měsíčně 2.500 Kč. Jistě, jde o technický stav objektů a samotného kotle .

Šetřit se musí, nechť to stojí cokoliv. Sám jsem zafixován u Innogy. Nikdy bych nepřipustil, aby matka šla k BE. Nízkými cenami je podezřelá od počátku, nic nevlastní. Pouze, blázna Lišku, který se nyní omlouvá .

Nastává stav zcela obvyklý. Poctivec, mého typu je trestán. Vyměnil okna, zaizoloval, kotle kondenzační. Spotřeba snížena bez dotací, platba dražšího plynu, jako u BE. Nyní, z mých daní, tedy budou vydávány "Energetické šeky". Smát se, i plakat? Co má stát společného, s pochybením lidí? Co bude doplácet těm, kteří topí dřevem? Pokud starší osoba rodič selže. Tak má snad nastoupit institut přirozenosti - Děti. Na co si tto tady pořád hrajeme ? ... :-)

18 0
možnosti
Foto

Je to stejné jako před lety kampeličky:-P

4 0
možnosti
JT

Další otázka je, proč samotná osoba bydlí v baráku jak prase, když nemá na topení. Já platím méně než polovinu, bydlíme tu 4 a velikost domu je cca trojnásobek celostátního průměru.

2 2
možnosti
JD

J10a16n 55D80o17u87š44e82k

29. 10. 2021 11:46

My naštěstí u BE nebyli. Přesto je mi ta situace líto a souhlasím s autorem. Energie mají být pod palcem státu, od toho jsme si jej stvořili. Nesouhlasím s obchodováním s energiemi na burze.

7 1
možnosti
ZZ

Privatizací jsme se zbavili státního monopolu, který už nejde znovu zavést.

Samotní Rusáci upozorňovali na skutečnost, že energie na burze byla paradoxně mnohdy levnější, než tomu bylo u dlouhodobých smluv. Nyní se situace obrátila a ti, co vsadili na levné okamžité nákupy, před dlouhodobými smlouvami, hořce zaplakali.

:-/

2 0
možnosti
Foto

Vzpomínám na dobu, kdy BE začínala. V ulicích se objevili lovci lidí a jen při pohledu na jejich vizáže mi bylo jasné, že k těmto dravcům se nehodlám připojit. Pak přišlo období, kdy mne obtěžovali po telefonu. Stačilo mi slyšet ta dvě slova od B a E a už jsem mačkal příslušné tlačítko. Skoro milion spoluobčanů to viděli jinak a pomohli nějakému nicotovi stát se miliardářem.

15 0
možnosti
MB

Je neuvěřitelné, jak blbost kvete. Začalo to blahopřejným dopisem z Nigerie. Výhra bude zaslána! Až bude záloha, na tu výhru poslána tím šťastlivcem! Podobně, čím banka - záložna, družstvo nabízí vyšší % úroky, tím je horší. Klasika, potřebuje, prachy. O zázračných 25 letých investorech, ani nemluvě! Kup si zboží, které nepotřebuješ - Za peníze, které nevlastníš. Učiň tak člověče, věz, že jinak nebudeš sťastným! Šetřit se musí, nechť to stojí cokoliv. "A měsíc bude zdarma, rejžo. A raketu bys nechtěl? No, to by bylo bezva" ! Tak raketa BE už skutečně letí ... :-)

6 0
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik