Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Podobné zákazy jsou zbytečné. Často je jejich účelem jen zvýšit prodej oficiálních publikací. Lidé, kteří nemají možnost si navštívenou památku vyfotit sami, si prostě častěji koupí nějakou tiskovinu.

Pieta je určitě důležitá, ale není nutné být na turisty tak přísný. Výzdoba kutnohorské kostnice nebyla vybudována proto, aby ji nikdo neviděl nebo nezobrazoval. Právě naopak. Má zapůsobit a ohromit.

Pokud někdo považuje pořizování selfie za porušování piety, nedostatek taktu nebo dokonce zneuctění památky, pak bychom se mohli ptát, do jaké míry je "zneuctěním památky" zemřelých přímo samotná kostnice. Kolik lidí si tehdy asi přálo, aby se z jejich žeber a páteře stal lustr, nebo aby se z jejich pánevních kostí stala miska pro odkapávající vosk? Součástí kostnice jsou i tisíce ostatků husitů. Souhlasili by s tím, že z částí jejich těl někdo jednou sestaví monumentální erb rodu Schwarzenbergů? Kdo z nich by si přál, aby jeho lebka posloužila jako symbol useknuté hlavy Turka, do níž klove havran?

A pokud se někdo v této věci odvolává na Boha, pak Bůh v Bibli jednoznačně říká, že člověk je jen prachem ze země. Ať se s tím každý srovná jak umí, a to i bez zákazů. Proto si v kostnici můžeme přečíst ono známé heslo: "Co jsme my, budete i vy, co jste vy, byli jsme i my".

Nevyčítejte lidem, že nevědí, kdy mají smeknout. Abyste nebyl jako ti bibličtí farizejové, kteří lpěli na formalitách víry, ale podstata vztahu s Bohem jim unikala. Pokora spočívá v tom, že pouze Bůh vidí do srdcí lidí, a každý z nás má dost svých vlastních hříchů, s nimiž se musí vyrovnávat, natož aby se zatěžoval hříchy druhých.

1 0
možnosti
JK

J93a83n 78K72o41z64á48k

20. 11. 2019 18:41

Si vzpomínám, že na konci devadesátých let jsem tam pracoval na natáčení zahraničního filmu. Nemohu si pomoct, ale nějak jsem se tam necítil jako na pietním místě, ale spíš jako když točíme na hradě nebo zámku.

0 0
možnosti
JH

Když neuzávám Boha, tak podle vás nemohu vstoupit do kostela ani jako prostovlasý?

0 0
možnosti
Foto

Provozovatel to provozuje jako atrakci a tak k tomu návštěvníci i přistupují. Jako k atrakci. Stačilo by aby tam provozovatel umístil nápis, Focení zakázáno a bylo by po problémech a ještě by třeba i něco vydělal na pokutách.

0 0
možnosti
Foto

Podle mého názoru už samotná expozice v kostnici porušuje pietu. Přijde mi to hnusné a morbidní.

1 0
možnosti
Foto

Když si v kostnici mohou hrát s lidskými ostatky, vytvářet z nich "výtvarné objekty" a celou ji provozovat na úrovni pouťové atrakce, tak proč by se tam nemohl někdo vyfotit?

1 0
možnosti
Foto

I51v79a41n 40M20a80r42e54k

20. 11. 2019 16:32

Jó slovo pieta se v této době asi moc "nenosí" pane Havránku. Nakonec to bylo hezky vidět o víkendu v Praze. Rv

1 1
možnosti
Foto

Patrně je tato naše tuzemská kostlivecká atrakce pro "tůůristy z celého světa, co nemaj zbraně" dostatečným důvodem, aby si zde pořídili cenná selfíčka, se kterými se pak budou moci po celém světě náležitě chlubit. ;-(

0 0
možnosti
LH

A co teprve pyramidy, toto je taky znevazeni úcty k zesnulym....

0 1
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik