Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KS

Vezměte dva stejné plastové kelímky a napište na ně Made in Germany a Made in the Czech Republic. A uvidíte, za který Vám dají lidi víc peněz. Některé státy jako třeba Polsko si pak pomáhají nápisem Made in EU. Před časem jsem četl článek, že nějaká indická firma chtěla po polské něco vyrobit, ale aby to mohli prodat dráž, chtěli, aby tam bylo napsáno, že je to výrobek z Německa. A Poláci tam napsali Made in Germany in border 1939. Takže asi tak.

0 0
možnosti
AK

Asi takto. My ten potencial mame. Nebudu nas prirovnavat k Nemecku, ale k Rakousku. To co maji Rakusane a co jsme meli spolecne jeste pred sto lety a ceho jsme se vzdali jsou tradicni hodnoty, zdravy selsky rozum, lokalni hospodareni, vlada a daneni, zdravy volny trh, zdrave bankovnictvi, nizka korupce, disciplina, cestne slovo tam plati. Nemaji centralisticky vychodoevropsky stat s mentalitou ublizeneho. Chce to take vice konzervatismu, mene liberalismu. Celkove je to mix mnoha veci, ktere u nas nejsou a od principu v blizkem budoucnu budeme porad v pozadi. Je to jenom na nas.

1 0
možnosti
KJ

Já tyhle porovnání nemám vůbec rád.

V Německu je mraky schopným podnikatelů, kteří v zemi nechávají tu nejpokročilejší technologii, která není tolik náročná na množství lidské práce.Mohou tedy lidem platit daleko vyšší mzdy.My tolik podnikatelů nemáme a nemáme tak dlouho svobodný trh, kde by se mohli takoví podnikatelé profilovat.Převážně u nás máme zpracovatelský průmysl zahraničních firem, kteří u nás provozují o generaci starší technologii, než kterou mají v mateřských továrnách (není na tom nic špatného).

Tato starší technologie ale nemá takovou produktivitu, aby platy mohly být stejné s Německem.

Až budeme mít stejné podnikatelské zázemí, tak teprve pak můžeme mít shodné platy.

V současném Německu je to v podstatě tak, že podnikatelé umožní vydělat lidem víc, než kolik vlastně vyprodukují.

0 0
možnosti
LB

Ježišmarjá! Přes čtvrt století je naše ekonomika transformována na kolonii Německa a dalších západoevropských zemí, přes čtvrt století proti tomu politici nehýbnou ani prstem a nechají vyrůstat monopoly a kartely nabízející českému občanovi za stejnou práci mnohem horší pracovní i mzdové podmínky či za stejnou cenu mnohem horší kvalitu /podívejme se ve všech těchto ohledech na hypermarketové řetězce/. Přes čtvrt století jsou korupcí tunelovány podniky i finanční ústavy a občan to sanuje svými daněmi. Přes čtvrt století jsou v naší zemi systematicky zavírány technologicky vyspělé provozy a budovány montovny okamžitě přemístitelné do Rumunska nebo rovnou do nějaké rozvojové země /kupříkladu Vagónka Studénka a americký "investor" Thrall/. Přes čtvrt století jsou skupovány nadnárodními koncerny dosud fungující výrobní podniky, aby musely provádět veškerou výrobu i vývoj v režii mateřských společností a mohly zapomenout na vývoj směrem k samostatnosti, konkurenceschopnosti, na lukrativní odbytiště i jednotlivé zakázky. Přes čtvrt století paběrkují tyto české divize nadnárodních koncernů na rizikových zakázkách a když zakázka nevyjde a podnik se ocitne před krachem, tak zahraniční vlastník jen pokrčí rameny a jde o dům dál. Přes čtvrt století je přidaná hodnota v České republice sice realizována, avšak formou reexportu z Německa či jiné země ke koncovému zákazníkovi v onom Německu či jiné zemi inkasována. Přes čtvrt století bylo politicky nevhodné hledat alespoň něco ze ztracených odbytišť v zemích Východního bloku, v Číně a v rozvojových zemích, přes čtvrt stolet nám tady lžou o svobodném trhu a o tom, že ho nikdo politicky nereguluje, nikoho neupřednostňuje ani nikomu neklade překážky. Přes čtvrt století odtékají stovky miliard ročně do Německa a zbytku západní Evropy ve formě dividend.

A zde blogující člověk, ačkoli si sám našel čísla o stagnaci v posledních letech, to pořád hází na komunisty. Bude příště výsledek druhé světové války odměřovat od Bitvy na Bílé hoře?

2 0
možnosti
PB

P13e41t52r 38B31e63r96a91n

31. 5. 2018 13:38

kolik z premiérů ČR za posledních 25 let nebylo nikdy v KSČ?

a kolik bývalých aktivních komunistů stále ještě žije a aktivně korumpují ve svůj prospěch tuto zemi? stačí se dnes podívat na Hrad a do vlády, že?

tak přestaňte s Bílou horou...

0 1
možnosti
PB

P22e36t10r 45B32e34r40a17n

31. 5. 2018 13:06

Je to celkem jednoduché, většina zahraničních firem v ČR má jenom montovny pro laciné otroky a vývojové a ostatní sofistikované složky firmy si ponechávají doma včetně know how...

ale tak to přece socani vždycky chtěli, a podlézali každému, kdo tady na orné půdě postavil novou plechovou montovnu, aby se mohli prsit, kolik vytvořili pracovních míst...

tak že většina práce českých zaměstnanců má malou přidanou hodnotu a tomu odpovídá i jejich mzda!

Kde je podpora malého a středního podnikání? Podpora všech chytrých lidí, kteří se chtí prosadit a něco zde vytvořit??

Místo toho si exbolševičtí oligarchové stále více budují monopoly na trhu od paliva až po salámy za radostného hýkání proletariátu, kterému to zjevně stačí, protože za to stejně může EU!:-/

0 0
možnosti
MB

No máme nižší mzdy než Němci... No a co?

Každý má možnost si vydělat i víc, nežli Němec. Ten, kdo je nespokojen, nechť ukáže co umí a žádá víc, jestli na to má. Ať třeba začne podnikat, jeho příjmy pak nejsou ničím omezené. Když Češi začnou více podnikat, tak si jednak více vydělají ..ale také ubude pasivních zaměstnanců, jejichž cena na trhu práce se pak zvýší ..a polepší si i oni.

Ale my dáváme přednost sociálním jistotám ..a to, co máme nám stačí (i když stále žehráme, že někde si vydělají víc) ..

Jakápak infiltrace komunistů? Když už, tak plošný návyk z minulosti ...čekat, že se o nás někdo postará, spoléhat na nějakou plošnou nárokovost..

Prostě je to o tom, že nám to takto stačí...a nijak zvlášť nás to netlačí.. ať ve vlastním pracovním snažení, tak v tlaku na naše politiky (kteří si tak do nekonečna mohou v pohodě rozehrávat svoje malicherné hrátky kolem Novičoku, Čapího hnízda, Zemana, ruské propagandy, tábora v Letech atd..atd).

Zkrátka "propastný" rozdíl vůči německým platům není ve skutečnosti tak důležitý ..to by se lidi chovali jinak ..a politici by řešili jiné věci.

2 2
možnosti
PB

P22e39t75r 35B68e82r22a80n

31. 5. 2018 13:08

člověk, který nechce jít dopředu je pro každou společnost pohroma!

0 0
možnosti
JD

J34a57n 16D90r86t57i96n45a

31. 5. 2018 10:53

Dejme tomu ze se vyrazne zvednou platy. Urcite se nezvednou vsem. Rust platu (rychly rust platu) bude predstavovat rust cen. Pro ty kterym se platy nezvednou to bude znamenat katastrofu. To znamena ze tady budete mit armadu lidi kteri razem spadnou do chudoby. Mame nizsi platy, o tom zadna. Ale mame taky nejnizsi miru chudoby (% populace v pasmu chudoby) v cele EU a take velmi nizkou nezamestnanost. Navic nevim kde se porad bere ta fama o Cesku jako montovne. Ty nizsi platy prece dostavaji i kvalifikovani odbornici. Ve firme ktera me zamestnava rusi vysoce kvalifikovana mista v USA a v zapadni Evrope a presouvaji je k nam (protoze jsme levni). Realne platy nasich odborniku (tedy to co si za to u nas koupi) jsou minimalne tak vysoke jako realne platy americanu. Ucte se, studujte technicke obory a budete se mit dobre. A hlavne nevolejte po plosnem zvyseni platu, to je cesta do pekel.

6 1
možnosti
Foto

Není důležité, jak vysoké máme mzdy v porovnání se sousedy, důležité je, kolik si za ty mzdy můžeme koupit a zvyšování mezd jednoznačně povede ke zdražování. Tak si vyberte.

5 1
možnosti
DR

To jste si dal! Chtít po ekonomech, aby vysvětlil proč ....? Ihned jsem věděl, co bude následovat. Nízká produktivita práce, nízká přidaná hodnota, parita kupní síly, odliv zahraničních investic v případě vyrovnání mezd atd. Slyšel a četl jsem to tolikrát, že už tady raději diskusi číst nebudu.

2 0
možnosti
Foto

Autore popsat současnou českou mzdovou tragédii se Vám celkem povedlo. O příčinách této mizérie však zjevně nemáte ani potuchy. Možná jste si nevšimnul, že v pidistátech typu České nebo Slovenské republiky je prakticky úplně jedno, kdo sedí ve vládě. Tyto zemičky s lacinou a poměrně pracovitou námezdní silou se po rozpadu Východního bloku logicky staly hlavně levnými montovnami a vděčným odbytištěm pro nekvalitní zboží a potraviny. V montovnách se příliš nebohatne. V montovnách je to o dřině a disciplíně. V montovnách se drží ústa a krok aby bylo na hypotéky a splátky úvěrů. Vlastníci montoven by byli sami proti sobě, kdyby své lidi odměňovali příliš štědře, protože by se rázem stali nekonkurenceschopnými. A tady bude jádro pudla. Komunisti...chachacha proč ne rovnou Zeman nebo Putin?:-)

3 0
možnosti
MB

p. Mužík to opravdu není o ideologii, ale o faktech. Proč se KSČ rozhodla naše NH převést do stavu Valašského skanzenu to nevím. Asi podpora turismu po památkách. L. Štrougal o tom mluvil, (možno dohledat), ještě v r. 1988 ! Logicky pak investoři nakoupili a berou si svůj podíl zpět. Je to jednoduché, ve které fabrice by jste chtěl po r. 1989 ředitelovat ? Čím a jak by jste své zaměstnance živil ? Vyjímkou může být snad sklo a pivo. ... :-)

3 0
možnosti
  • Počet článků 338
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2093x
62 let, hodně zájmů, hlavně cestování. Mám moc rád Rakousko, pro jeho přírodu, srdečné lidi, rozmanitost a pohodu. Jinak kolo, lyžování, četba, biatlon a dokumenty.

Seznam rubrik