Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jak je možné, že nikomu nevadí, že je ústava psána takto nesmyslně?

"Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády" není zákon, ale proroctví. Zákon by byl buď "musí odvolat" nebo "může odvolat". A protože první možnost nedává valného smyslu - v takovém případě by stačilo "předseda vlády může odvolat člena vlády" - tak bych se asi přiklonil k tomu druhému výkladu, který vlasně říká, že se na tom odvolání musí shodnout oba.

1 0
možnosti

To "odvolá" je zcela jednoznačné. V tom vašem výkladu by tam muselo být "může odvolat". Problém vidím spíše v tom, že tam není nejzazší termín, do kdy tak musí prezident učinit.

2 0
možnosti
Foto

Zeman se s vykrucováním o odvolání ministra inspiroval u Klause - to už nepamatujete?

2 0
možnosti

Je to opravdu smutné, že premiér Sobotka se podepsal pod koaliční smlouvu, která je v rozporu s ústavou a nyní na to sám upozorňuje.

0 3
možnosti

Četl jste tu koaliční smlouvu, že máte tak jasno, nebo vycházíte jen z toho, co vám naservíruje Ovčáček?

1 0
možnosti

Divné časy, když je koaliční smlouva nadřazena Ústavě...;-(

2 0
možnosti
Foto

ČEtl jste správně, ale špatně jste pochopil situaci.

1 0
možnosti
Foto

Ono platí, že účastníci smlouvy se mohou odchýlit od znění zákona, což ústava nezakazuje. To není nic o nadřazenosti.

Ta koaliční smlouva opravdu vytváří příšernou překážku uplatnění uvedeného ústavního ustanovení.

2 0
možnosti

Co je to za nesmysl ?

Jakákoli smlouva nemůže být překážkou k uplatnění Ústavy !!

3 0
možnosti
Foto

Zeman zatím neprovedl nic protiústavního:

1, všichni mu nadávají za tanečky kolem přijetí nepřijetí demise vlády/předsedy a přitom k žádnému podání demise fakticky nedošlo a prezident tedy nemohl žádnou demisi přijmout. Zdálo by se, že Sobotka stáhl kalhoty ještě daleko před brodem, ale byla to jen komedie i z jeho strany. Kdo by, alespoň trochu při smyslech, šel k prezidentovy po takové frašce, kterou začal Sobotka podáváním/nepodávání demise. Zeman prostě naběhl na špek a sežral ho i z navijákem, ale nikde se proti ústavě neprovinil.

2, Sobotka podal návrh na odvolání ministra k datu 9. května. Dnes je 8 a prezident si Sobotku vychutnává. Pokud je domluven s Babišem, demisi zítra přijme a to z toho důvodu, že bude mít Babiš na koaliční schůzce navrch v tom, že se s ním Sobotka po podání návrhu odvolání nesešel k dohodě o možném nástupci na ministerstvu financí a\vyvolal tak vládní krizi. Takže i v tomto bodě je Zeman zatím v pohodě.

Prezident byl zatažen do úplně jiné hry, než kterou by rád hrál, ale nemusí si zoufat, do voleb si určitě užije do sytosti. U těch dobře načasovaných nahrávek, kde má Babiš máslo na hlavě, je nutné i důkladně prostudovat jejich obsah a pustit nám smrtelníkům taky něco na druhou stranu a dle těch útržků toho Babiš ví asi hodně a nebude tentokrát posílat koaliční partnery do ženských orgánů, ale k orgánům činných v trestním řízení.

6 0
možnosti
Foto

Ad. 1 - Zeman nepodanou demisi přijal - to je ústavně konformní?

Ad. 2 - Po odvolání ministr jej může zastupovat pověřená osoba, což není nic neobvyklého, odvolání nelze podmínit návrhem nového ministra.

Babiš výsostně nesnáší Chovance - proč asi?

3 0
možnosti

Zeman si osobuje pravomoc, kterou prezident nemá, v dané situaci bohužel. Podrazák Sobotka by zasluhoval ...

0 0
možnosti

.....určitě pochvalu a porozumění od Zemana!

2 1
možnosti

Ano, Prezident republiky odvolá člena vlády, Jen tam neni napsano, ze musi odvolat. Da se to tedy vysvetlit i tak, ze odvolava kdyz to uzna za vhodne. A kdyz neodvola, neni to jeho chyba, ale chyba autoru ustavy.

0 4
možnosti
Foto

Z ústavy jednoznačně vyplývá, že prezident musí žádosti o odvolání ministra vyhovět. Nic míň nic víc. Ústava je jednoznačná. Říká, že pokud předseda vlády navrhne odvolání člena vlády, tak ho pan prezident odvolá. Tam prostor pro jiný postup není,"

7 0
možnosti

Pěkná tapeta. Ještě dodávám - čtyři nohy jsou dobré, dvě špatné:-)

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS